Sylwia Rutkowska
26 Czerw

Śniadanie na słodko - placuszki z mąki jaglanej z truskawkami i migdałami

 

Łapcie przepis na jutrzejsze śniadanie - pyszne placuszki z mąki jaglanej z truskawkami i migdałami.

Składniki na 8-10 sztuk:

  • 1 jajo
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta sody
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 garści truskawek
  • 1-2 łyżki migdałów


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Odstawić na 5-10 minut, w międzyczasie usunąć szypułki truskawek, umyć je, osuszyć i pokroić w ćwiartki; migdały posiekać. Rozgrzać olej i smażyć placuszki do złotego koloru. Podawać z truskawkami i migdałami. Ja swoje obowiązkowo polewam sporą porcją syropu klonowego.

Smacznego!


P.S. Jeśli zamiast mleka użyjesz mleka bez laktozy lub roślinnego, a zamiast migdałów orzechów włoskich to przepis będzie low-FODMAP.

Twój komentarz




POKAŻ