Sylwia Rutkowska
06 Lip

Niezawodne brownie z truskawkami - przepis

Naszła mnie ochota na ciasto z truskawkami. A że pogoda nie sprzyja pieczeniu to postanowiłam zrobić coś szybkiego i padło na brownie w kokilkach. Dlaczego? Bo zawsze się udaje i wystarczy tylko kilka składników, które zawsze mam w kuchni. Przepis jest naprawdę prosty, a całość (razem z pieczeniem) zajmuje około 30 minut.

Składniki na 2 kokilki

  • 60 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 30 g masła/oleju kokosowego
  • 60 g mąki migdałowej, ale dobrze sprawdzą się też posiekane orzechy włoskie lub mąka kokosowa
  • 1 jajko
  • 20 g erytrolu/ksylitolu/miodu
  • kilka truskawek

 

Przygotowanie brownie

  • W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Odstawić do ostudzenia.
  • Ubić jajko razem z erytrolem na puszystą masę.
  • Delikatnie połączyć masę jajeczną z czekoladową. Po łyżce dodawać mąkę migdałową do uzyskania gładkiej masy.
  • Kokilki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić w plasterki.
  • Wypełnić kokilki masą, tak by zakryć dno i przełożyć to truskawkami. Powtórzyć jeszcze raz.
  • Pozostałą częścią masy uzupełnić kokilki do pełna - w trakcie pieczenia trochę opadną.
  • Piec około 20 minut.

 

Na koniec pozostaje zaparzenie kawy, 10 minut przerwy i można zajadać się tym mocno czekoladowym deserem. Zamiast truskawek można dodać inne sezonowe owoce - borówki, maliny albo czereśnie :)

Twój komentarz




POKAŻ