Średnie spożycie błonnika wśród Polaków to ledwo 20g, a według wytycznych jego optymalna wartość w diecie powinna wynosić 30g.
Skąd brać błonnik?
Warzywa, owoce, strączki, orzechy i produkty pełnoziarniste ??????? Celuj w 30 różnych źródeł błonnika w tygodniu!
Według badań zwiększenie spożycia błonnika o ponad 8g/dobę obniża ryzyko chorób serca, raka jelita grubego i wystąpienia cukrzycy typu 2. Gdzie szukać tych 8g błonnika?
?garść moreli suszonych i 50g płatków owsianych
?3 łyżeczki hummusu i 150g warzyw do chrupania (marchew, seler, papryka)
?garść pistacji i 70g malin
Przy zwiększaniu spożycia błonnika najważniejsze jest TEMPO - trzeba zrobić to powoli i koniecznie pamiętać o odpowiedniej ilości wody, by pozwolić działać błonnikowi?
Kontakt:
- 883 206 822
Sylwia Rutkowska
OPINIA PACJENTA: Pani Sylwia to doskonały dietetyk! Jej podejście do pacjenta bardzo ułatwia pracę, a każdy „zaawansowany” temat potrafi wytłumaczyć w prostych słowach. Jadłospis był bardzo smaczny, szybki w przygotowania i różnorodny, dzięki temu polubiłam na nowo warzywa! Polecam
22.02.2018
Twój komentarz