Sylwia Rutkowska
09 Sty

Pasta słonecznikowa - przepis

Na śniadanie zazwyczaj chcemy zrobić coś prostego, ale niech nie będzie to nasza wymówka - szkoda by nasze śniadania były monotonne. Dzisiaj przed Wami kolejny przepis na pastę śniadaniową, tym razem ze słonecznika.

Pasta słonecznikowa może spokojnie zostać zrobiona na kilka dni (i dzięki temu zaoszczędzisz czas), bo zamknięta w słoiczku i przechowywana w lodówce nie powinna się szybko zepsuć.

Składniki:

  • szklanka nasion słonecznika
  • 3-4 pomidory suszone
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta pieprzu i soli
  • do smaku papryka wędzona i kumin
  • ewentualnie kilka listków mięty

 

Przygotowanie pasty:

  • Przez noc nasiona słonecznika namoczyć - zazwyczaj szklankę nasion moczę w około 1,5 szklanki wody
  • Pomidory suszone pokroić w paski
  • Do blendera wrzucić słonecznik i zmiksować na masę (bardziej grudkowatą niż gładką)
  • Do masy słonecznikowej wrzucić pokrojone pomidory i dodać 2 łyżki oliwy, zmiksować
  • Należy kontrolować gęstość masy, jeśli będzie zbyt zbita dodać 2-3 łyżki wody
  • Gdy osiągniemy odpowiednią gęstość, masę należy przyprawić - u mnie solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką wędzoną i kuminem
  • By pasta stała się bardziej lekka warto dodać kilka listów świeżej mięty.

 

Pasty mogą być świetnym urozmaiceniem naszych śniadań (i kolacji)! Ich przygotowanie jest proste i szybkie, bo prawie wszystko robi za nas blender. Dlatego bawmy się produktami i szukajmy nowych smaków! Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ