Sylwia Rutkowska
03 Kwie

Kotleciki z kalafiora

Wiosenne wege kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotleciki z kalafiora

Składniki na 8-10 kotletów

2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

1/2 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych

1/4 szklanki maki ziemniaczanej 

1/4 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki syropu klonowego

papryka słodka mielona i pieprz 

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. 
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę,  w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią. 

Twój komentarz




POKAŻ